MotoFolwark Strona Główna MotoFolwark
Forum Przyjaciół

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
filmowanie akcji i braku akcji
Autor Wiadomość
PiT 



Posty: 5713
Skąd: Sopot
Wysłany: 2014-02-26, 15:23   

Czas odświeżyć temat... Trochę się pozmieniało w kamerologii, tak zwanym, międzyczasem...
GoClever takie coś oferuje.
CamOne wydaje się fajna. W porównianiu do GoPro Hero2 całkiem nieźle wypada. Kanał CamOne
Garmin robi fajne rzeczy, ale chwilowo nie mam szans takiej potestować, z opisu super urządzenie i strona fajnie zrobiona.
Służbowo mam takie cuda:
MiniDV MD-80 tą lepszą metalową wersje, testowałem osobiście, nie ma co sobie tym głowy zawracać, obraz jest kiepski, stabilizacji brak, można użyć tego do modeli RC bo jest małe i lekkie, ale nagranie będzie niskiej jakości.
Kodak PlaySport Zx5 dzisiaj to dostałem w rąsie, razi brak jakichkolwiek montaży, urządzenie jest duże i niemożliwe lub trudne do zamontowania na kasku czy kierownicy. Ma gwint do normalnego statywu. W/g producenta jest waterproof 3m i shockproof 1,5m ale nie będę tego testował. W tej chwili ładuje się bateria, po szychcie się zajmę testami. Zauważyłem już, że kamerka ma stabilizację obrazu i dostępne rozdzielczości: HD 1080p, HD 720p60, HD 720p, WVGA (zgodność z iPad) cokolwiek to oznacza..... Jak przetestuję to podzielę się spostrzeżeniami.
 
 
gutek 


Posty: 5648
Skąd: Łomża
Wysłany: 2014-02-26, 21:40   

Zastanawiałem się nad tym Kozakiewicz kiedyś. Całkiem niezły obraz miała.
_________________
po prostu gutek...
 
 
PiT 



Posty: 5713
Skąd: Sopot
Wysłany: 2014-02-27, 00:32   

Kozakiewicz, powiadasz? :-)

Tu obraz z MD-80, bez obróbki i stabilizacji, tak jak wygląda prosto z kamery.
Kamera jest umieszczona pod kierownicą w oryginalnym montażu. Jakieś dziwne dźwięki się nagrały, jakby ten rower miał się rozlecieć, może i faktycznie się już rozpada? :roll:
Aaaa i można też kawałek Tosi zobaczyć. :-)
 
 
gutek 


Posty: 5648
Skąd: Łomża
Wysłany: 2014-02-27, 08:27   

na płaskim terenie większość kamer wypada dobrze. Problemy pojawiają się przy off-ie.
Co do dziwnych dźwięków to ja słyszę panewkę. Może nie dopilnowałeś poziomu oleju ?
Widzę że Tosia bez kółek bocznych już jeździ, a Ty?
_________________
po prostu gutek...
 
 
koVal 


Posty: 4462
Skąd: Warszawa - Łowicz
Wysłany: 2014-02-27, 11:31   

Jakbym teraz cos mial kupic to w rozdzielczosci przynajmniej 720 oraz 50/60kl/s. Poza tym podanie w specyfikacji, ze jest to format AVI czy MPEG-4 to za malo, konieczna jest informacja o uzytym kodeku bo od niego w duzym stopniu zalezy jakosc przechwyconego obrazu oraz szybkosc zajmowania pamieci.
_________________
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
 
 
PiT 



Posty: 5713
Skąd: Sopot
Wysłany: 2014-02-28, 12:49   

Gutek, no przecież masz na początku offroad! :-) Później wjeżdżamy na ucywilizowany mostek nad prasłowiańskim bagniskiem :-) Zresztą z górek niezłych zjechaliśmy, mimo iż to bardzo słaba kamera to górkę na nagraniu trochę widać. ;-)
No tak Tosia już bez, a ja jeszcze z kółkami, no i nie zmieniłem w nich powietrza, z zimowego na letnie i pewnie temu to! Te dźwięki.... Hehehe....

Tak koVal, tylko, że MD-80 wygląda tak:


A Kodak Zx5 tak...


O wielkość mje się rozchodzi ofc.
 
 
PiT 



Posty: 5713
Skąd: Sopot
Wysłany: 2014-02-28, 13:10   

W instrukcji Kodaka wyczytałem, że dzięki zastosowanej "płaskiej przedniej soczewce", jak rozumiem chodzi o tę wodoszczelną szybkę przed prawdziwym obiektywem, kamera filmuje równie dobrze/ostro nad jak i pod wodą i to bez konieczności zmiany czegokolwiek. Wyczytałem także, iż jest w niej dodatkowy, specjalny tryb korekcji ujęć pod wodą, który można włączyć dla jeszcze lepszego efektu.
Nie testowałem tego, może się odważę?
Jak się odważę to efecta okażę!
 
 
gutek 


Posty: 5648
Skąd: Łomża
Wysłany: 2014-02-28, 13:34   

wejdź do wanny i kręć !
_________________
po prostu gutek...
 
 
maciejza 


Posty: 3713
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2014-02-28, 14:13   

tylko nie udostepniaj potem filmu ...

w sprawie kamierowania .. rozważałem takie cuś:
http://camone.pl/pl/index.html
_________________
nie bądź leszczem, nie chowaj się w aucie przed deszczem
"Lubię pałować po mazurskich winklach", zwykł mawiać dumnie, teraz takie epitafium wypiszemy mu na trumnie
 
 
 
PiT 



Posty: 5713
Skąd: Sopot
Wysłany: 2014-02-28, 14:23   

No, CamOne, pisałem o niej na początku tej strony, zobacz tam też jest porównanie nagrania z Hero2.

A z tym nurkowaniem w wannie to muszę się streszczać, bo w środę mam oddać Kodaka. Spoko, spoko majty założę, będzie git!! ;-)
 
 
maciejza 


Posty: 3713
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2014-02-28, 14:27   

wódz wybaczy, mam wadę wzroku ...
_________________
nie bądź leszczem, nie chowaj się w aucie przed deszczem
"Lubię pałować po mazurskich winklach", zwykł mawiać dumnie, teraz takie epitafium wypiszemy mu na trumnie
 
 
 
PiT 



Posty: 5713
Skąd: Sopot
Wysłany: 2014-02-28, 14:29   

Hehe, ajużci! ;-)
W CamOne aby filmować pod wodą musisz przekręcić - przestawić obiektyw o 95' inaczej ujęcia podwodą są nieostre.
Ostatnio zmieniony przez PiT 2014-02-28, 14:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
PiT 



Posty: 5713
Skąd: Sopot
Wysłany: 2014-02-28, 14:42   

Dzisiaj dostałem w swe ręce HP Action Camcorder ac150 + kartę 64GB SanDisk SDXC UHS-1 cokolwiek to oznacza? :roll:
Karta jak karta, działa i pojemność się zgadza, hehehe, ale kamery, jak na razie to nie polecam.
Pierwsze nagranie = 30min i padła bateria. Co to ma znaczyć? :shock:
Jakość wykonania w porównaniu do Kodaka Zx5 jest niższa.
Urządzenie jest małe, ale niestety szybka obiektywu w obudowie wypukła...
Bendem ją testował i meldował w miarę na bieżąco.... :-)
Ostatnio zmieniony przez PiT 2014-02-28, 15:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
PiT 



Posty: 5713
Skąd: Sopot
Wysłany: 2014-02-28, 15:02   

Test podwodny CamOne
O CamOne i też trochę o innych kamerach
 
 
gutek 


Posty: 5648
Skąd: Łomża
Wysłany: 2014-02-28, 20:35   

Ciekawe czy w camone mozna wylaczyc wyswietlacz z tylu. Skraca dzialanie na baterii.
_________________
po prostu gutek...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.06 sekundy. Zapytań do SQL: 14