przygasające światła |
Autor |
Wiadomość |
dziki

|
Wysłany: 2011-03-13, 19:14 przygasające światła
|
|
|
Wieczór,
chciałbym na kolejnej wyprawie motocyklowej, o ile mnie koVal na takową zabierze :-D nie okazać się niewdzięcznikiem i już więcej nie denerwować go pulsującymi światłami mojego motocykla, podczas wieczornego rozbijania namiotów.
Ale do rzeczy. Objaw:
- na jałowych obrotach (ale takich wolnych, poniżej 1000obr/min) w takt pracującego silnika przygasa światło mijania
- na podkręconych jałowych obrotach (około 1250obr/min) tego efektu nie ma
- na podkręconych obrotach jałowych i wrzuconym kierunkowskazie, przygasa podświetlenie zegarów oraz światła pozycyjne (oczywiście w takt mrugającego kierunku)
Mierzyłem napięcie ładowania - wydaje się być dobre, około 14V. Wymienić aku (ma 1,5 roku) czy wizyta w serwisie? |
_________________ emoticons! emoticons!! :mrgreen: :dzik: :albonic: :-P :rzygi: |
|
|
|
 |
maciejza

|
Wysłany: 2011-03-13, 19:31 Re: przygasające światła
|
|
|
dziki napisał/a: | czy wizyta w serwisie? |
w salonie ...
przy okazji zlikwidujesz problem szyby turystycznej.
moze twoje suzuki poczuło się jak Africa Twin i chce nowy regulator? |
_________________ nie bądź leszczem, nie chowaj się w aucie przed deszczem
"Lubię pałować po mazurskich winklach", zwykł mawiać dumnie, teraz takie epitafium wypiszemy mu na trumnie |
|
|
|
 |
dziki

|
Wysłany: 2011-03-13, 21:02
|
|
|
Fuck... allegro mówi, że cena mi się nie podoba :-| |
_________________ emoticons! emoticons!! :mrgreen: :dzik: :albonic: :-P :rzygi: |
|
|
|
 |
Oliwnik

|
Wysłany: 2011-03-13, 21:56
|
|
|
Są jeszcze alternatywne rozwiązania . Na liście motocykli nie znalazłem Bandita ale można człowieka zapytać. |
_________________ Pozdrawiam
Oliwnik
... |
|
|
|
 |
dziki

|
Wysłany: 2011-03-13, 22:33
|
|
|
Dzięki! Czytając opis na stronie zaczynam się domyślać, jak załatwiłem swój - o ile rzeczywiście jest padnięty.
Ktoś podpowie czy zwykłym miernikiem można sprawdzić regulator? |
|
|
|
 |
dziki

|
Wysłany: 2011-03-13, 23:12
|
|
|
... i zmień aku na nowe ;-)
Dobra podejdę do moto z miernikiem i zobaczę co i jak. |
|
|
|
 |
koVal

|
Wysłany: 2011-03-13, 23:27
|
|
|
sprawdz glowne styki kabli, zwlaszcza z masa, odkrec srubke, dokrec srubke.
a obstawiam mostek w alternatorze.
ale jak widze nastepuje kumulacja dyskomfortow tego motocykla, wiec najlepiej zrobi mu wymiana na inny model dla doroslych |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
dziki

|
Wysłany: 2011-03-13, 23:38
|
|
|
Dobra dzięki za porady, szczególnie te rzeczowe :mrgreen: |
|
|
|
 |
gutek

|
Wysłany: 2011-03-14, 07:23
|
|
|
koVal napisał/a: | (...) odkrec srubke, dokrec srubke.
|
Tylko Dziki pamiętaj żeby robić to we właściwej kolejności :mrgreen: |
_________________ po prostu gutek... |
|
|
|
 |
Flowenol

|
Wysłany: 2011-03-14, 08:32
|
|
|
koVal napisał/a: |
a obstawiam mostek w alternatorze.
|
To będzie pewnie to. A w szczególności diody na mostku. Miałem ten problem w samochodzie, w kolejnym też powoli zaczyna się pojawiać. |
_________________ XL600V '95 |
|
|
|
 |
dziki

|
Wysłany: 2011-03-14, 10:10
|
|
|
Czyli do zrobienia, jeśli to to. |
|
|
|
 |
koVal

|
Wysłany: 2011-04-10, 21:48
|
|
|
naprawiles? |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
koVal

|
Wysłany: 2011-04-10, 21:53
|
|
|
zaloz sobie nowy watek |
 |
|
|
|
 |
dziki

|
Wysłany: 2011-04-11, 00:35
|
|
|
Nie naprawiłem. Ostatnio odkryłem, że światła przygasają (kierunkowskaz włączony) nawet na wyłączonym silniku. Więc może to nie alternator, a przerywacz. |
|
|
|
 |
koVal

|
Wysłany: 2011-04-11, 08:30
|
|
|
a to sprawdz czy napiecie na aku tez przysiada rytmicznie, jesli nie to pewnie gdzies styk nie styka dobrze. |
 |
|
|
|
 |
|